Geopark merupakan sebuah kawasan geografi di mana tapak geowarisan adalah sebahagian daripada konsep holistik perlindungan, pendidikan dan pembangunan lestari. Sinergi antara geodiversiti, biodiversiti dan budaya perlu diserlahkan sebagai sebahagian daripada setiap Geopark. Ia juga perlu untuk merangkumi tapak nilai ekologi, arkeologi, sejarah dan budaya dalam setiap Geopark. Dalam kebanyakan masyarakat, alam semula jadi, budaya dan sejarah sosial adalah berkait rapat dan tidak boleh dipisahkan (UNESCO 2010).

Tasik Kenyir adalah tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara. Ia terbentuk daripada 15 sungai dan mempunyai kira-kira 340 pulau-pulau kecil. Dengan kawasan dianggarkan 2600 km persegi, kawasan yang dikelilingi oleh hutan hujan tropika mengandungi beribu-ribu-ribu spesis flora dan fauna. Dengan mempunyai nilai estetik yang luar biasa, ia termaktub dalam bentuk landskap geologi, rekod saintifik yang pelbagai seperti kehadiran pelbagai jenis igneus dan sedimen batu, fosil, struktur utama dan struktur sekunder memberikan geowarisan yang sangat tinggi di sekitar Bukit Bewah yang mengehadkan sempadan di negara ini. Keistimewaan Bukit Bewah, Gunung Taat, Air Terjun Lasir, Air Terjun Saok, Gunung Gagau, Gunung Gajah Tarom, peninggalan perlombongan sepanjang Pulau Chamal yang kaya dengan biodiversiti di Tasik Kenyir menjadikannya sebagai sebuah muzium hidup di mana pengunjung berpeluang untuk menikmati keindahan alam semula jadi dan juga aktiviti rekreasi manakala menambahkan lagi pengetahuan yang berkaitan dengan alam semula jadi.

Geopark Kenyir yang dicadangkan mempunyai potensi yang amat besar untuk meningkatkan pendapatan kerajaan negeri Terengganu. Berdasarkan anggaran daripada kajian ekonomi baru-baru ini di Malaysia, ekonomi Terengganu akan menerima suntikan sebanyak RM61 juta / tahun jika mekanisme jangka panjang dicipta untuk mengumpul hasil daripada kesanggupan rakyat Malaysia di dalam dan sekitar Kuala Lumpur untuk membayar perlindungan hutan saiz koridor yang dicadangkan. Secara keseluruhan, nisbah faedah-kos untuk melindungi hutan di koridor ini adalah 3: 1.

Geopark Kenyir yang dicadangkan terkenal dengan pemeliharaan tinggalan orang Neolitik dalam pembentukan batu kapur karst. Salah satu landskap indah untuk Geopark Kenyir adalah Bukit Bewah dan Bukit Taat Karst. Landskap ini terdiri daripada batu kapur topografi karts tegak, pinakel, puncak membulat dan gua (speoterm-fitur gua; stalaktit, stalagmit, tirai batuan, kolam). Landskap ini juga terdiri daripada kepelbagaian fosil seperti brachiopod, batu karang, kerang dan Alatochonchidea sp. (kerang gergasi). Dari sudut Arkeologi, ia telah menemui penempatan manusia pertama di Terengganu (Zaman Batu Pertengahan, 14,000 tahun). Lokasi lain Geopark adalah warisan perlombongan Pulau Chamal. Bekas Lombong Pulau Camal yang strategik terletak di laluan bot ke Bukit Bewah dan Bukit Taat. Jika dibangunkan, tempat ini mempunyai potensi untuk dieksploitasi sebagai tarikan pelancong yang datang untuk belajar dan melihat keajaiban warisan mineral. Bagi aspek saintifik, lokasi ini mengandungi mineral barit dan geologi struktur. Terdapat landskap berpandangan indah iaitu Air Terjun Lasir / Saok. Air Terjun Lasir / Saok pula menunjukkan bukti peristiwa rejahan magma berkomposisi granit yang berlaku pada zaman Trias Akhir sekitar 220 juta tahun terhadap batuan sedimen yang lebih tua. Aspek-aspeknya adalah landskap indah dan saintifik (sempadan batuan igneus dan sedimen). Gunung Gagau pula akan menjadi salah satu taman geohutan. Gunung Gagau merupakan sempadan tiga buah negeri iaitu Kelantan, Pahang dan Terengganu. Di laluan pejalan kaki antara Kuala Chincir dan Gunung Gagau terdapat banyak singkapan batuan dalam pelbagai unit litologi. Di antaranya ialah batuan sedimen lautan berusia Perm (250-290 juta tahun) dan batuan sedimen daratan berusia Jura-kapur (100-180 juta tahun).

Selain daripada ini keindahan geologi, hutan-hutan di Tasik Kenyir juga terdiri daripada kepelbagaian biologi yang banyak. Para penyelidik dari Institut Penyelidikan Kenyir telah mendokumenkan sekurang-kurangnya 53 spesies mamalia di Tasik Kenyir sehingga kini – sekitar satu perempat daripada jumlah kekayaan mamalia di Semenanjung Malaysia. Senarai spesies ini termasuk 18 spesies mamalia terancam IUCN seperti Gajah Asia terancam (Elephas maximus), Harimau Malaya (Panthera tigris jacksoni) dan Tapir Asia (Tapirus indicus). Enam daripada 8 spesies kucing hutan di Semenanjung Malaysia juga boleh didapati di Tasik Kenyir. Di samping itu, sekurang-kurangnya 290 spesies burung telah didokumenkan di Tasik Kenyir, termasuk 9 daripada 10 spesies burung enggang di Semenanjung Malaysia, dan burung terpantas di dunia, helang peregrine. Malangnya, hampir satu perempat daripada jumlah itu, atau 66 spesies burung, telah terancam. Akhir sekali, terdapat dua spesies bunga terbesar di dunia, iaitu Rafflesia, boleh didapati di Geopark yang dicadangkan ini.

Secara keseluruhannya, Geopark Kenyir yang dicadangkan mengandungi sebahagian besar geologi Malaysia, alam semula jadi dan warisan budaya yang perlu dilindungi untuk generasi akan datang. Program penyelidikan ini bukan sahaja bertujuan untuk lebih memahami geologi, warisan semula jadi dan budaya Terengganu, tetapi juga untuk memberi pengetahuan yang menggalakkan penggunaan secara lestari sumber-sumbernya untuk mengurangkan jurang perbezaan ekonomi, pendidikan dan kehidupan masyarakat luar bandar yang miskin dari kalangan orang Melayu dan Orang Asli. Kajian ini boleh digunakan model nasional atau serantau untuk memperkasakan masyarakat miskin yang tinggal di kawasan yang kaya dengan sumber untuk mengurangkan ketidakseimbangan sosioekonomi.